Aplicand acesta metoda de detectie a punctului final multe functiuni chimice, prezente in vin, pot modifica comportamentul electrodului si cinetica reactiilor.
Aplicand acesta procedura modificata se pot analiza multe vinuri (alb , rosu, rosé). Noi am testat diferite vinuri dar nu pe cele existente in toata lumea. Acesta metoda nu a fost testata pe tipuri speciale de vin cum ar fi vinurile dulci sau spumoase.
Principiu
SO2 este determinat prin titrare cu o solutie de iod conform reactiei:
HSO3- +I2 + H2O SO4-- +2I- +3H+
SO2 liber este masurat direct in mediu acid.
Titrarea se deruleaza conform unei titrari cu punct final prestabilit, printr-o metoda potentiometrica utilizand curent impus si un electrod dublu de platina.
Rezultatele sunt exprimate in mg/L SO2.
Electrozi si reactivi
Electrod metalic M231Pt2, electrod dublu de platina (cod de catalog E32M001) cu adaptor A94P801 sau un electrod metalic M241Pt2-8 fara adaptor.
Solutie de iod 0.01mol/L (0.02echiv/L)
Solutie apoasa de H2SO4 25% (procente de volum).Se dilueaza 250 mL acid sulfuric concentrat cu 750 mL apa distilata. Aceasta dilutie este puternic exoterma si de aceea se realizeaza foarte incet cu respectarea normelor de protectie in laborator. Lasati solutia sa se raceasca la temperatura camerei. Solutia are concentratia de aproximativ 9N sau 4.5M.
KI 5%. Se dizolva 50g iodura de potasiu in 1000 mL apa distilata.
NaHCO3 forma solida ( a se vedea nota si observatiile).
Setarea Titrarii cu Punct Final.
Volumul biuretei: 10mL
Viteza de amestecare: 400 rpm
Modul de lucru: mV cu i= 1 mA (DC=c.c)
Numar de puncte finale: 1
Punctul final: 100 mV
Intarzierea amestecarii: 10 secunde
Viteza minima 0.2 mL/min
Viteza maxima: 5.0 mL/min
Banda proportionala: 500 mV
Intarzierea punctului final: 5 secunde
Unitatea de proba : mL
Cantitatea de proba: 50 mL pentru SO2 liber
Titrarea: cu scaderea potentialului
Rezultat: mg/L
Procedura
SO2 liber
Se pipeteaza 5 mL de solutie H2SO4 25% v/v intr-un pahar cu diametrul mic, se adauga 10 mL solutie 5 % de KI si 50 mL vin si se titreaza rapid cu o solutie de iod 0.01 M. Adaugarea de NaHCO3, indicata in unele metode locale, poate fi evitata daca titrarea este rapida.
Rezultate
Exprimate in mg/L SO2 (masa moleculara = 64g/mol)
Folosind unitatea de titrant mol/L (M)
In acest caz 1 mol de titrant reactioneaza cu 1 mol de SO2 (sau HSO3-) din proba:
R= V(titr)* C(titr)*64*1000/V(smp)
V(titr)= Volumul total de titrant folosit pentru atingerea punctului final al titrarii (in mL)
C(titr) = Concentratia de titrant in mol/L
64= Masa moleculara a SO2 in g/mol
V(smp)= volumul probei in mL
Pentru rezultate exprimate in mg/L cu ajutorul Titratorului
Se introduc
Cantitatea de proba in ecranul SAMPLE
Concentratia titrantului in ecranul TITRANT
1 pentru Titrant si 1 pentru Proba in ecranul COEFFICIENTS
64 ca masa moleculara
Titratorul intoarce rezultatele conform formulei de mai sus.
Folosind pentru titrant unitatea echiv/L si pentru SO2 masa moleculara 64
Este de notat ca in acest caz 2 echiv. de titrant (I2 corespunde la 2I) reactioneaza cu 1 echiv. de proba.
Pentru ca rezultatele sa fie exprimate in mg/L
Se introduc
Cantitatea de proba in ecranul SAMPLE
Concentratia de titrant in ecranul TITRANT (in echiv./L)
2 pentru Titrant si 1 pentru Proba in ecranul COEFFICIENTS.
64 pentru greutatea moleculara
Titratorul intoarce rezultatele conform formulei de mai sus
Calcul Statistic
Pentru 5 determinari pe probe de vin alb
SO2 liber
Valoarea medie: 35mg/L SO2
Deviatia standard: 0.7mg/L SO2
Deviatia standard relativa: 2%
Procedura pentru vinurile rosii si rosé
La vinurile rosii are loc o reactie secundara lenta a iodului cu taninul si pot apare alti produsi. Desi adaugarea de KI nu este necesara in cazul vinurilor albe, in cazul vinurilor rosii si roséeste obligatorie. Adaugarea de KI (iodura de potasiu) elimina sau reduce reactiile secundare lente dintre iod si tanin si astfel reduce aparitia unor produsi nedoriti.
Pentru titrarea imediata se folosesc setarile de mai sus.
Rezultatele pentru SO2 liber in probe de vin rosu sau rosé
(4 teste pentru fiecare tip de vin)
Grenache (vin rosu)
Valoarea medie: 23.1 mg/L
Deviatia standard : 0.7 mg/L
Rezultat(1) : 21.7 mg/L
Merlot (vin rosu)
Valoarea medie: 15.2 mg/L
Deviatia standard: 0.5 mg/L
Rezultat(1): 16.0 mg/L
Syrah (vin rosu)
Valoarea medie: 16.9 mg/L
Deviatia standard: 0.4 mg/L
Rezultat(1): 15.6 mg/L
(Rezultate verificate prin determinari de SO2 liber prin metoda cu aspiratie)
(1) (Rezultate obtinute prin metoda cu aspiratie)
Vin rosé
(3 determinari)
Valoarea medie: 20.3mg/L
Deviatia standard: 0.2 mg/L
Verificarea continutului de SO2 liber prin adaugarea unei solutii apoase de Na2SO3 inainte de titrare (solutia S1 contine 12.0g/L de Na2SO3 sau 6.2mg/mL de SO2)
50 mL vin rosé 20.3 mg/L
50 mL vin rosé + 0.2 mL de S1
42.0 mg/L
Teoretic 20 + 24 = 44mg/L
50 mL vin rosu 1 24.4 mg/L
50 mL vin rosu 1 + 1 mL S1
126 mg/L
Teoretic 24.4 + 120 = 144 mg/L
50 mL vin rosu 2 29.7 mg/L
50 mL vin rosu 2 + 0.1 mL S1
41 mg/L
Teoretic 29.7 + +12 = 42 mg/L
50 mL vin rosu 2 + 0.2 mL S1
51 mg/L
Teoretic 29.7 + 24 = 54 mg/L
Este de notat faptul ca recuperarea cantitatii de SO2 adaugata nu este 100% deoarece vinul leaga imediat o parte din acest ”SO2”.
Domeniul de lucru
Pentru determinarea SO2 folosind un titrant de concentratie 0.01 mol/L si 50mL proba, la 1 mL de titrant corespund 12.8 mg/L SO2
Automatizarea determinarii SO2 liber
Folosind schimbatorul de probe (SAC80 15 pozitii) nu este recomandata adaugarea de H2SO4si KI cu mult inainte de titrare. Amestecul KI/H2SO4 nu este stabil in aceste conditii si astfel I-se oxideaza la I2.
Se adauga manual KI din pahare diferite, iar H2SO4 se adauga cu ajutorul unei pompe peristaltice.
Testele au fost realizate cu ajutorul unei pompe peristaltice Watson-Marlow Alitea (040.1501.D1E) dotata cu tuburi siliconice (diametrul exterior 7 mm si diametrul interior 4mm). Cu aceste tuburi si cu debitul setat la 6, in 12 secunde se furnizeaza 10 mL (valoarea tipica).
Se fixeaza tubul de silicon in capatul pompei.
Se introduce unul din capetele tubului in solutia de H2SO4 iar la celalalt capat se fixeaza, de exemplu, un varf de sticla.
Se seteaza pompa (potentiometrul in pozitia 6 si in pozitia CW(”clockwise” - in sensul acelor de ceasornic))
Se conecteaza pompa la o sursa de tensiune si se lasa sa mearga pana cand se elimina bulele de aer din tub.
Se deconecteaza pompa.
Se conecteaza pompa la iesirea 5 V TTL.
Conectorul negru al Titratorului la pinul 8 al conectorului comenzii externe.
Conectorul rosu al Titratorului la pinul 4 al conectorului comenzii externe.
Se seteaza pompa
Potentiometrul in pozitia 6 si in pozitia CW(”clockwise” - in sensul acelor de ceasornic)
Se conecteaza pompa la o sursa de curent electric
Pompa nu porneste pentru ca este controlata de titrator
Setarile titratorului
Se folosesc setarile de mai sus
Se adauga doar parametrii metodei
Iesirea auxiliara: 5V
Aux. On pentru : 12 secunde
Se observa ca folosind o pompa peristaltica cu doua capete se permite adaugarea simultana si automata a doua solutii (H2SO4 25% si KI 5%) la inceputul titrarii.
Observatii
Acesta metoda, denumita metoda Ripper, este mai putin precisa deoarece o parte din iod poate fi consumat de catre alte substante reducatoare in afara de SO2.
Folosind metoda aspiratiei SO2-ul este indepartat din proba cu ajutorul unui curent de aer trecut prin proba acidulata si apoi oxidat in H2SO4. Apoi H2SO4 este titrat cu NaOH.
In unele cazuri, cum ar fi cel al vinurilor ce contin o cantitate semnificativa de acid ascorbic, metoda Ripper modificata poate conduce la rezultate mai mari decat cele asteptate deoarece acest acid (si alti cativa) reactioneaza cantitativ cu iodul.
Adaugand NaHCO3 se formeaza un strat de CO2 deasupra probei care impiedica interferenta cu oxigenul in timpul titrarii. Adaugarea de NaHCO3 trebuie evitata daca titrarea are loc rapid, intr-un pahar acoperit.
Deoarece este usor sa se piarda SO2 in timpul prepararii probei se titreaza proba imediat dupa preparare.
Valorile impuse ale curentului de 1mA si 5mA (c.c.) au fost testate fara modificari ale rezultatelor.
Concentratiile titrantului de 0.01 M si 0.05 M au fost, deasememnea, testate fara modificari ale vitezei reactiei de titrare si fara modificari ale rezultatelor.
Bibliografie
Tehinici de monitorizare a analizelor chimice si de calitate in timpul fabricarii vinului
Publicate de Patrick ILAND- promovarea vinurilor Campbelltown- AUSTRALIA
Mai putine informații